Tlakovanje - polaganje tlakovcev

Polaganje tlakovcevPri zasnovi prostora kjer se načrtuje prostor s položenimi tlakovci moramo najprej poskrbeti za odvajanje meteornih voda. Naklon naj bo najmanj od 1 do 2,5%. Naklon postavitve mora biti postavljen tako,  da voda odteka stran od stavb ali objektov. Pri postavitvi osnovnega sloja ne pozabimo na položitev raznih električnih napeljav, ki jih bomo rabili za razsvetljavo, zapiranje vrat ali…

Tlakovana površina v prostoru je dobra samo toliko, kot je trden osnovni sloj. Osnovni sloj pa se razlikuje glede na uporabo pričakovane nosilnosti. Za tlakovanje okrog hiše, kjer ni posebne obremenitve navadno zadostuje debelina spodnjega ustroje nekje okrog 30 cm. Če pa pričakujemo večjo obremenitev ali tam, kjer je teren zelo nestabilen, pa je potreben izkop tudi do 40 cm ali pa tudi več. Za spodnji ustroj uporabljamo drobir, gramoz ali tampon v debelini  do 40 mm. Zatem pa ga je treba dobro utrditi.

Pri postavitvi betonskih robnikov, ki jih vgradimo, utrdimo prostor pod robniki. Nato pod robnike nanesemo zemeljsko vlažen beton za osnovo, katerega poravnamo na višino končne mere tlakovcev. Na kraju robnike obbetoniramo na obeh straneh.

Na utrjeni sloj, ki naj bi bil približno 10 cm nižji od končne višine položenih tlakovcev, se nanese posteljica iz drobirja ali peska od 3 do 5 cm. Debelina posteljice naj bo debela toliko, da je skupaj z betonskimi tlakovci 1 cm višja od končne višine dvorišča. Ta centimeter razlike rabimo zato, da izravnamo razliko v debelini tlakovcev, katere utrdimo.

Polaganje tlakovcev pričnemo v vogalu, pravokotno na glavno vhodno linijo. Če je le mogoče pričnemo na najnižjem delu. Tlakovce moramo jemati z več palet hkrati, da bomo imeli enakomerno barvno tlakovano površino.

Na položene tlakovce posujemo pesek oz. mivko, katera ne sme vsebovati apnenca. Najboljši je kremenov pesek. Peska posujemo toliko, da zapolnimo fuge med tlaki. Nadalje pride na vrsto končno utrjevanje s planirno desko, ki ima vgrajeno silikonsko plast, da ne poškoduje tlakovcev.

 

Vabimo vas, da si na spletni strani ogledate naše dosedanje projekte!